Search
  • ztsodprava ztsodprava

Vodstvo "odkrilo" Ameriko

Med krompirjevimi počitnicami se je 5 članov vodstva odpravilo na enotedensko ekspedicijo v Združene države Amerike. Glavni cilj odprave je bil raziskati pot odprave, poiskati prenočišča, preveriti možnosti javnih prevozov in turističnih znamenitosti ter seveda preskusiti zloglasno ameriško hrano.


1. postaja: New York

Prileteli smo pozno popoldne na letališče JFK v New Yorku, kjer smo naleteli na prvo spoznanje ob prevzemu avtomobila - vse kartice ne delujejo in ne kupi vsega, kar ti ponujajo.

Kljub temu smo uspešno našli prvi nastanitev in se po opravljenem higienskem minimumu odpravili na Times Square.


Navdušeni nad gužvo in dežjem. :)

2. postaja: Amish village in Gettysburgh

Prvi izziv drugega dneva je bil, se varno pripeljati iz New Yorka. Prva postaja pa seveda najbolj znana trgovska veriga - Walmart! Za vse tiste, ki ne poznate slave Walmarta, si oglejte ta link: http://boredomtherapy.com/people-of-walmart/.

Isti dan smo se odpeljali še do Amish Village, saj smo želeli preveriti, kakšne so možnosti, da ga obiščemo vsi skupaj. Ponudili so nam še brezplačen ogled muzeja in posesti, kar smo izkoristili in na koncu dokazali, da se lahko z eno kočijo pelje 5 ljudi.

Manjka le še konj. :)

3. postaja: Bechtel Summit Reserve

Ta dan smo gotovo vsi najbolj pričakovali, saj smo se odpravili do lokacije 24. Svetovnega skavtskega jamboree-ja. Pričakala sta nas Matt in Phillip, ki sta nam razkazala posestvo. Naokoli smo se vozili z majhnimi ATV, naš ogled pa je trajal kar 3 ure, pa nismo videli vsega.

Trenutno je sicer še vse mirno, pospravljeno, prazno, a se ekipa že pripravlja na 46.000 tabornikov s celega sveta. Gradijo se nove stavbe, ustvarjajo se novi taborni prostori, skladišče je polno opreme ...5. postaja: Richmond in Norfolk

Naša vožnja se je peti dan nadaljevala proti jugu in proti obali. Po poti smo si ogledali mesto Richmond, ki je znano potem, da je bila tukaj prestolnica konfederacije v 19. stoletju. V Norfolku pa nas je navdušila bojna ladja Wisconsin, na kateri lahko tudi prespiš, če imaš seveda dovolj denarja. :)


6. postaja: Williamsburg, Jamestown in Washington

Ravna cesta za ravno cesto, ki ji sledi ravna cesta z ravno cesto ... Šesti dan smo se vračali na sever v Washington. Po poti pa smo preverili še dve potencialni lokaciji, kjer bi se lahko ustavila naša odprava. To sta zgodovinski mesti Williamsburg in Jamestown. Ko smo se sprehodili skozi prvega, smo stopili 300 let v preteklost - lesene hiše, kočije s konji, gospe v dolgih krilih, vojščaki ... Skoraj bi ostali tam. :)7. postaja: Washington

Washington smo prehodili po dolgem in po čez, skupaj smo obiskali 19 lokacij, večino sicer le do informativnega pulta, pa vendar smo dobili dovolj informacij, da lahko mirno splaniramo naš obisk. Nasvet: priporočamo udobno obutev, sicer boste trpeli tako kot Eva, ki se je odločila, da bo Washington prehodila v Allstarkah - napaka! :)

Stopili smo seveda tudi do Melči in Dončija, pa na žalost ni bilo nobenega doma. Sicer pa lahko Belo hišo opazuješ le čez trojno ograjo in z razgledom na policiste ter agente. Čisto nič tako kot v filmih.


8. postaja: nazaj v New York

Zadnji dan smo ponovno preživeli večinoma v avtomobilu, saj smo se vračali proti New Yorku. Od načrtovanih 5 ur smo jih v avtomobilu preživeli 9, saj smo se po poti še nekajkrat ustavili, naredili zadnje nakupe v Walmartu in nabasali zastoje v New Yorku. Ampak nič hudega, saj smo imeli let domov sredi noči, tako da nam je ostalo še nekaj časa, da skočimo še do Ground Zero, kjer sta nekoč stala dvojčka in do Brooklyn Bridge-a.

Nekaj dejstev:

Skupaj smo prepotovali več kot 2300 km v 7 dneh, v povprečju smo v avtu sedeli med 3-6 ur na dan, McDonlads smo obiskali 3x (nekateri tudi 5x ;)), najbolj najedli smo se v restavraciji Olive Garden (njami solata, bread sticksi in testenine), našli nismo niti enega lepega magnetka, najbolj navdušil nas je AirBnB v Norfolku (s tremi psi in mnogimi bizarnimi umetniškimi deli), varno nas je vozila Kia Sedona (pravi soccer mum avto), v povprečju smo srečali vsaj 5 veveric na dan, začeli in zaključili smo v dežju in megli.


Pod črto ...

Ker še čakamo potrditev letalskih kart in nekaterih prenočiš naše potovanje po ZDA še ni natančno določeno. Potrudili pa se bomo, da vam lahko pokažemo čim več in da boste tudi sami izkusili "ameriško kulturo".


174 views0 comments

Recent Posts

See All