top of page
Search
  • Writer's pictureztsodprava ztsodprava

Tipičen dan na jamboree-ju

Ali veste, kako izgleda življenje na največjem taboru na svetu?


Danes zjutraj sem sedela na avtobusu z gospodom, ki je zelo doživeto in navdušeno razlagal o Summit Bechtel Reserve - tabornem prostoru, kjer se nahajamo. Najbolj se mi je v spomin vtisnila njegova izjava, da pravzaprav funkcioniramo kot veliko mesto, ki je v enem dnevu šlo z 0 na 46.000 prebivalcev. In res je tako - naše mesto ima ulice, ima ceste, ima javni promet, ima trgovino, pošto, restavracije, bolnišnico in varnostno službo.


Foto: Žiga Brenčič

Sam prostor je velik več kot 4000 hektarjev in se nahaja v neokrnjeni naravi Zahodnje Virginije. Ta prostor je bil v preteklosti pravzaprav dnevni rudnik, v katerega so po zaprtju Američani vložili več kot pol milijarde dolarjev in ga uredili v največji skavtski tabor na svetu, ki lahko sprejme do 50.000 ljudi.

Tabor je razdeljen na več podtaborov, v podtaborih A, B, C, D in F se nahajajo udeleženci s svojimi vodniki, v podtaboru F pa se nahaja mednarodno osebje in vodstva odprav. V vsakem podtaboru biva okoli 7.500 ljudi. Vsak podtabor je razdeljen v več manjših naselij A1, A2, A3 itd. Vsako takšno naselje ima svojo trgovino, svoje vodstvo in svoje sanitarije, ki so ločene za deklice in fante ter za odrasle ženske in moške. V vsakem naselju biva več celic, vsaka celica je sestavljena iz 4 vodov iz iste države.

Naši udeleženci se nahajajo v 3,5 celicah. Naša celica D ima samo 2 voda, zato so združeni z dvema vodoma iz Slovaške (naključje? :)).


Vsaka celica ima postavljeno svojo kuhinjo, v kateri dnevno pripravljajo zajtrke in večerje. Kaj bodo jedli, je njihova odločitev. Sestavine pa "kupijo" v trgovini podtabora. Vsaka celica vsak dan prejme določeno število točk, s katerimi lahko v trgovini kupijo sestavine za obroke. V trgovini s svojimi telefoni skenirajo posamezne izdelke in točke se odštevajo iz njihove denarnice. Sliši se komplicirano, ampak deluje. Do sedaj jim še ni zmanjkalo hrane, točk imajo več kot dovolj, jejo pa tako dobro kot skuhajo. :)


Photo © Jean-Pierre POUTEAU 2019

Program na jamboree-ju poteka med 8.00 do 17.00 popoldne. Okoli 19.00 ali 19.30 pa se prične večerni program. Program je zelo raznolik in ponuja nekaj za vse okuse. Tisti, ki so bolj adrenalinske narave, se navsezgodaj zjutraj odpravijo v Adventure Valley (Pustolovsko dolino), kjer jim je na voljo plezanje, adrenalinski park, zip-line in podobne aktivnosti. Vodne aktivnosti vključujejo vse od ribolova, kajaka, supov, potapljanja, plavanja itd. Za tiste, ki ne marajo športnih aktivnosti, je pripravljen Brownsea Island, kjer je postavljena replika prvega tabora, ki ga je organiziral lord Baden-Powell leta 1907. Tam lahko izveš vse o začetku skavtizma. Lahko obiščeš tudi Global Development Village (Vas globalnega razvoja), kjer se predstavljalo različni globalni partnerju Svetovne skavtske organizacije - Združeni narodi, UNICEF, WWF, KAIICID. Poudarek pa je na ciljih globalnega razvoja. Poseben del programa je Faiths&Believes, kjer udeleženci spoznavajo in doživijo različna verstva sveta ter tako krepijo medsebojno razumevanje in spoštovanje.

Potem pa so tukaj še Food Houses (Hiše hrane), kjer različne države predstavljajo in prodajajo svojo tradicionalno hrano. Poskusiš lahko na primer italijansko pizzo ali švicarsko vročo čokolado. V Centro Mondial so postavljeni predstavitveni šotori držav. Med njimi je tudi mali šotor Slovenije, ki na okoli 10 m2 zelo uspešno predstavlja lepote naše države.


Ob večerih potekajo večerni programi v podtaborih ali pa imamo skupen program na velikem amfiteatru. Prvi skupni program je bila otvoritev, včeraj smo se udeležili prireditve Unity Show, ki praznuje raznolikost kultur, jutri bo potekal Scout's Own, prireditve, ki na enem odru združuje različne religije, zadnji večer pa bo potekala zaključna prireditev. Le kaj nam pripravljajo organizatorji.


Foto: Žiga Brenčič

Življenje na jamboree-ju je zelo pestro, programa je ogromno na voljo in tudi če si zelo priden, ne boš doživel več kot polovice. Priložnosti in možnosti je ogromno, največ pa štejejo minute preživete v krogu prijateljev - starih ali novih.



468 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page